Zece definitii ale iubirii – Smerenia

Zilele acestea, viata mi-a adus o intrebare care gravita de mult pe orbita gandurilor mele, intr-o forma cand mai vizibila, cand mai discreta. As spune mai degraba ca aceasta intrebare mi-a explodat literalmente in minte si in inima. Partea buna este ca intrebarea a venit cu tot cu raspuns.

smerenie3

“De ce imi este atat de greu sa recunosc iubirea in jurul meu?” Exista oameni care nu ma plac, oameni carora le sunt indiferenta si oameni care ma plac si ma iubesc. De ce este atat de greu pentru mine sa vad iubirea care vine de la ei catre mine?

Iubirea are un punct de plecare si un punct de sosire. Intre cele doua, ea curge neincetat, in forme de manifestare extraordinar de variate. Avem de fapt modul nostru unic de a intelege iubirea. Cel care o exprima, care o lanseaza in afara, face asta intr-o maniera care ii este proprie. Acel om este unic si modul lui de a iubi este unic. Mergand mai departe pe firul iubirii, celalalt are modul lui propriu de a o intelege, de a o vedea. Exista o tehnologie a iubirii, asa dupa cum exista o tehnologie a informatiei. Informatia este transmisa in mod codificat si, pentru a fi inteleasa la capatul celalalt, e nevoie sa fie decodificata.

Si daca nu am acea amplitudine a perspectivei care sa imi permita sa decodific iubirea care vine de la tine? Ce se intampla daca filtrul meu este atat de diferit si rigid incat iubirea care vine catre mine nu trece mai departe, catre inima mea? Atunci cred ca… nu ma iubesti.

Am nevoie sa inteleg cum iti exprimi tu iubirea, ca sa pot sa o vad, altfel ar putea trece neobservata. Si e nevoie ca tu sa intelegi ce reprezinta pentru mine iubirea si sa o oferi si in acele moduri care o fac perceptibila pentru mine.

Iubirea e mereu prezenta, dar e mult mai rar recunoscuta. Si asta pentru ca e smerita si, de cele mai multe ori, vine in gesturi marunte si atat de obisnuite. Ne este greu sa detectam iubirea din pricina asteptarilor pe care le avem in legatura cu ea. I-am construit o imagine plina de grandoare, cu focuri de artificii, replici rasunatoare si gesturi teatrale. Ne plac focurile de artificii si e bine ca din cand in cand sa ne bucuram de ele, dar viata are doar ocazional focuri de artificii.

Cine spune ca un anumit mod de a exprima iubirea este mai prejos decat altul? Cine spune ca a munci pentru cei dragi reprezinta un mod de a iubi inferior celui in care le spui celor dragi ca ii iubesti? Credem ca detinem reteta ideala si corecta pentru ceea ce ar trebui sa insemne iubirea si cum ar trebui sa se manifeste ea in lume. “Daca vrei sa inteleg ca ma iubesti ar trebui sa faci asta, asta si asta, in aceasta ordine si asa cum vreau eu. Orice altceva este de neacceptat si nici macar nu ma voi stradui sa dau o sansa iubirii tale, pe care nu o vad si ca urmare nu exista. Fa-o in felul meu si voi intelege. Altfel, ea nu exista!”

Si daca am da dovada de smerenie si ne-am pune astfel pe aceeasi lungime de unda cu iubirea? Daca i-am spune iubitului/iubitei cum vedem noi iubirea si ca facand si spunand anumite lucruri asta ne-ar ajuta sa o percepem? Si daca am merge si mai departe si l-am intreba pe celalalt ce inseamna pentru el/ea iubirea si am invata sa o detectam in jurul nostru? Si, facand inca un pas, daca am invata sa transmitem iubirea si in maniera in care celalalt o intelege, nu numai in cea care ne este noua mai confortabil? Asta ar insemna sa facem un efort, cateodata mare, de a ne adapta. De a face lucruri marunte, fara stralucire, care ii fac celuilalt viata mai usoara. Iar noi vrem focuri de artificii, dimineata, la pranz si seara. Si atunci trecem usor cu vederea peste faptul ca el a spalat vasele sau s-a dus de dimineata sa ia paine, sau peste faptul ca ea duce copiii la scoala in fiecare zi si se asigura ca e mancare in frigider. Daca esti atent la toate aceste lucruri si le privesti cu mintea proaspata de fiecare data, vei fi uimit de cata iubire sunt capabili oamenii si in acelasi timp de cat de repede trec cu vederea peste cauza profunda a multora dintre actiunile lor. Nu vedem ceea ce avem tot timpul sub ochii nostri. Am putea face din viata un ritual al iubirii mereu prezente. In schimb, ceea ce traim de multe ori este un ritual al cautarii iubirii, mereu absente.

Iubirea vrea binele celuilalt. Sacralitatea iubirii se actualizeaza prin ritualul iubirii, care e format, ca orice ritual, din gesturi si vorbe. A folosi doar o singura latura a acestui intreg te poate face neinteles. E nevoie ca anumite lucruri sa fie spuse si anumite gesturi sa fie facute. Si daca nu le poti face sau nu le poti spune, e bine sa clarifici asta. “Nu ti-am spus niciodata ca te iubesc, dar faptul ca am muncit ca tu sa ai o casa unde sa stai, mancare si haine, pentru mine asta este echivalent cu faptul ca te iubesc!” Cauta in viata ta gesturile umile, obisnuite, care au contribuit la binele tau. Sansele sunt ca in spatele lor sa fie iubire.

Gandindu-ma la viata mea din aceasta perspectiva, imi dau seama ca am fost inconjurata de iubire. Si, la fel de adevarat, ca nu i-am simtit prezenta, pentru ca venea intr-o forma atat de diferita fata de ceea ce eu asteptam.

Ar fi bine sa dam mai multa atentie la ceea ce facem si ce spunem in viata de zi cu zi. De ce fac ceea ce fac? Sa fie oare din iubire? Sunt constient(a) de asta? Celalalt stie de ce fac ceea ce fac? Atunci ne-am privi pe noi insine cu alti ochi si ne-am iubi mai mult. Si in acelasi timp, i-am privi pe ceilalti cu alti ochi si i-am iubi mai mult. Si am ajunge sa realizam ca viata noastra e scaldata in iubire. E multa iubire in lume. Se intampla insa ca ea sa treaca nedetectata, pentru ca iubirea e sinonima cu smerenia. Nu se lauda, nu e stridenta si cateodata uita de ea. Iar noi uitam la randul nostru de ea si ne imaginam ca este ceva de neatins, la care avem acces doar uneori si numai daca suntem norocosi. Ne-am limitat capacitatea de a ne vedea propria maretie, pentru ca noi stim cum ar trebui sa se manifeste iubirea si tot ceea ce vine pe langa nu are cum sa fie iubire. Suntem prea plini de noi pentru a mai fi uimiti si pentru a mai fi ghidati. Noi stim si nu vrem sa fim invatati. Si totusi, cum ar fi daca am trai avand vie in noi constiinta ca suntem iubiti si ca iubim mai mult decat ne dam seama?

De ce am scris acest articol? Pentru ca este una din formele in care manifest iubirea in aceasta lume. Fie ca ea sa-si gaseasca drumul catre inima ta!

Facebooktwittermail

Follow
Facebooktwitterrss

One thought on “Zece definitii ale iubirii – Smerenia”

  1. Asa este. Iubirea vine spre noi in cele mai variate si neasteptate forme. Imi place forma in care manifesti iubirea in aceasta lume si sigur si-a gasit drumul catre inima mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *