Lectiile maturizarii

maturizare

Cand ajungi la varsta maturitatii te astepti sa fi rezolvat deja problemele emotionale pe care le cari dupa tine din copilarie si sa incepi sa te manifesti ca un adult constient si capabil sa-si construiasca viata pe care si-o doreste.

Din experienta personala dar si a altor cunoscuti, a-ti construi viata dupa propriile vise si in acord cu propria personalitate se dovedeste o activitate mult mai provocatoare decat in aparenta. Unul din motivele principale pentru care se intampla asa este faptul ca multi dintre oameni se maturizeaza emotional foarte tarziu sau niciodata. Caram dupa noi niste bagaje grele, emotii si convingeri limitative care ne fac prizonieri ai trecutului.

Nu iti rezolvi problemele cand ajungi la maturitate, ci te maturizezi cand iti rezolvi problemele. Acestea fiind spuse, nu ma mira cat de neajutorati si dezorientati sunt multi dintre oamenii ajunsi la varsta maturitatii fizice. Pentru ca cel care e la comanda nu este adultul, ci copilul interior, care se manifesta in viata exact ca…un copil. Un copil nesigur si lipsit de sprijin emotional, neincrezator ca adultul in corpul caruia locuieste ar putea face fata provocarilor vietii. Si atunci, copilul preia controlul.

In sfarsit, ai inteles de unde vine atitudinea copilaroasa si cautarea sigurantei si suportului afectiv in cei din jur, pe care le-ai manifestat de cand te stii! Ti-ai cautat parintii peste tot in viata! I-ai cautat in toti cei din jur: sot, sef, colegi, rude, prieteni, cunoscuti si necunoscuti. Raportarea la ei urmarea modelul copil-parinti. Ei au autoritatea, tu te supui si faci tot posibilul ca ei sa te iubeasca. Si din moment ce parerile tale si personalitate ta nu au fost accepate si sustinute initial, nu le vei mai exprima si nu o vei mai expune. Iti cedezi puterea celorlalti, intr-o incercare disperata de a obtine iubire si acceptare. Supunere in aparenta, neincredere si separare in profunzime. Probabil ca ti-ai spus de multe ori: “Crezi ca te las sa ma conduci? Poate ca si impresie, poate ca in afara, da. Insa in interiorul meu, nu.”

Este eliberator si cumva infricosator sa te uiti la viata ta de pana acum din perspectiva cautatorului. Dupa cum scriam mai sus, ti-ai cautat parintii, cam jumatate din viata pe care o ai de trait aici. Jumatate de viata! Ai facut alegeri, te-ai raportat la evenimente si la oameni din aceeasi dorinta, de regasire a parintilor. Acum ca ai dobandit aceasta pretioasa claritate, opreste-te, analizeaza si schimba!

Prima lectie si cea mai importanta se refera la nevoia de afirmare a propriei personalitati. La forta de a iti expune ideile, dorintele, nevoile, personalitatea si de a nu renunta la ele. De a te situa pe picior de egalitate cu cei din jur si de a nu le ceda puterea ta. Ai pus atatia oameni pe piedestal si i-ai admirat, uitand ca tu esti de fapt cea mai importanta persoana din viata ta. Din acest punct de vedere, vei avea mereu o doza de independenta si un sens aparte al demnitatii. In pofida vulnerabilitatii tale, sau poate tocmai de aceea, vor fi lucruri pe care le vei tine numai pentru tine. Referindu-se la asta cineva vorbea de o doza de “mister” care insoteste astfel de persoane.

A doua lectie este cea a ghidarii intr-o relatie, personala sau profesionala. Colaborezi frumos si poti sa lucrezi in echipa. Ideea este ca nu vrei sa fii controlata, si cu atat mai putin condusa. Si totusi, aici este provocarea. Pentru ca sunt domenii in viata ta, unde chiar ai nevoie sa fii ghidata, sau “condusa”. Si pentru asta e nevoie de incredere, de foarte multa incredere. S-ar putea sa il lasi pe celalalt sa te conduca pentru o anumita perioada si pentru anumite scopuri, stabilite de comun acord. Si oricat de buna ar fi relatia, nu inchide robinetul discernamantului doar pentru a face sa mearga o poveste pe care vrei sa o faci sa functioneze cu orice pret. Daca a te lasa condusa presupune adoptarea ideilor altcuiva in detrimentul propriilor tale idei, micsorarea personalitatii tale in favoarea celuilalt, atunci nu e pentru tine. Altfel, ai risca sa continui tiparul de comportament relational pe care l-ai manifestat pana acum.

Te provoc sa ai intelepciunea si curajul de a cere ajutor, cand simti ca e cazul! Te provoc sa iti cauti viziunea ta despre viata ta! Si atunci cand o gasesti, sa ai puterea de a lua propriile decizii si de a merge pe drumul tau!

 

Facebooktwittermail

Follow
Facebooktwitterrss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *