Creează încredere!

Ma gandesc destul de des in ultimul timp la mostenirea diferita cu care pornesc oamenii in viata. De fapt, a porni in viata se refera aici la momentul in care ai depasit primii ani ai copilariei si deja ai niste filmulete care se deruleaza in subconstientul tau si care iti vor afecta restul vietii.

Toti copiii se nasc liberi si cu potential nelimitat. Ati vazut cu ce curiozitate si seninatate privesc copiii la tot ceea ce-i inconjoara? Fara prejudecati, fara frici si fara limitari. Toti, la fel.

Numai ca, incet-incet, acesti copii incep sa invete. Si aici experientele lor incep sa se diferentieze si ii poarta in lumi diferite. Peste ochi li se aseaza discret ochelarii prin care vor vedea viata.

Unii dintre acesti copii primesc mesaje si lectii care-i vor propulsa cu usurinta catre visele lor. Primesc iubire si incredere. Imi place sa ma gandesc la ei ca la cei care au primit in dar doua aripi minunate, pe care nu trebuie decat sa le deschida intr-o zi si sa zboare. Plus, isi vad parintii “zburand” in fiecare zi. Invata de la ei cum sa-si foloseasca aripile.

Alti copii invata alte lectii. Aud mereu ca “viata este grea”, isi vad parintii traind si muncind cu tristete, in frica, constransi in cercul limitat al neputintei, invatate de la… proprii parinti. Ceea ce vad este imaginea unor fiinte zburand si cazand haotic si strident, cu furie si tristete, intr-un spectacol hipnotizant, al unor adulti niciodata siguri pe ei, rareori constienti ca altcineva chiar invata de la ei. Acesti altcineva sunt in primul rand copiii lor. Cei care sunt gata sa-si ia zborul cu o singura aripa.

Ce faci, tu, copile, cu o singura aripa, cea daruita de Dumnezeu? Cum vei putea tine cursul drept in vazduhul tare al vietii? Cum iti vei gasi echilibrul? Cum si cand iti vei da seama ca din inima ta nu bate in afara decat o aripa?

Opreste-te si asculta-ti inima, care iti spune ce ii lipseste. Asculta cu atentie si nu incerca sa ignori ceea ce simti si ceea ce auzi. Nu ascunde vocea interioara sub valuri de fum, alcool sau altfel de substante. Simte profund, pana la capat, ceea ce Sinele tau iti repeta. Ai nevoie sa te vezi, sa te auzi, sa te simti asa cum esti. Durerea si tristetea, traite complet si sincer, purifica sufletul, elimina asperitatile, atasamentele, iluziile. De acolo, din strafundurile acestui haos interior, nu se poate iesi decat drept in sus. Si in acest parcurs, TU ai o putere nebanuita si o capacitate pe care cei cu o singura aripa o au din plin. TU iti creezi, iti cresti cea de a doua aripa. Ai primit in dar iubirea, cu totii am primit-o. Stii sa o apreciezi, pentru ca in ea ti-ai gasit pacea si rezistenta. TU creezi acum increderea. Bucata cu bucata. Cu fiecare respiratie, creste increderea, pana apare conturul perfect al celei de a doua aripi, care intregeste perechea  ce rasare acum frumos din inima ta.

Fiecaruia i s-a dat dupa puterea si dupa nevoia lui. Nu toti isi pot creste aripi, pentru simplul motiv ca nu au nevoie. Setul lor e complet. Nu toti pot aprecia ce inseamna drumul pe care l-ai facut. Si nici ce inseamna sa TE LASI UMPLUT de inspiratia care te hraneste pentru a te creste.

Copile, fiecare inaltare catre cer este dublata la tine de o plonjare in adancuri. Iti construiesti ascensiunea si radacinile. Opreste-te si uita-te la tine! Si oriunde mergi, aminteste-ti ca tu insuti esti un exemplu pentru cei care vor sa creasca in ei nu aripa increderii, ci poate altceva: pe aceea a daruirii, a compasiunii, a intelegerii, si poate chiar sa-si creasca capacitatea de a vedea si folosi mai bine iubirea care le-a fost si le este daruita in permanenta  si pe care uita sa o recunoasca din cand in cand.

 

Facebooktwittermail

Follow
Facebooktwitterrss

3 thoughts on “Creează încredere!”

  1. Da… Unii copii au o singura aripa si trebuie sa si-o creasca pe a doua, iar unii au deja doua aripi minunate cu care poate ca au si invatat sa zboare. Eu insa, am deja ambele aripi si simt cum a treia se chinuie sa iasa.

    1. Maria, tu si cei ca tine duceti lumea mai departe. Am simtit eu ceva la tine, o adiere in plus, cred ca era de la a treia aripa :).

  2. Emotionant. Poate si noi, adultii vom invata de la copii sa zburam din nou, sau macar sa facem salturi mai lungi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *