Vitrina cu prajituri

Imi plac dulciurile. De fapt, am o slabiciune pentru prajiturile cremoase, nu foarte dulci, dar cu o textura bogata si fina.

In cautarea unor astfel de delicii nu tocmai sanatoase dar foarte gustoase, intru saptamana trecuta intr-un supermarket din zona in care locuiesc. Magazinul este in reamenajare de cateva saptamani. Pana acum, cel mai vizibil rezultat este ca oamenii umbla mult mai mult cautand rafturile in care stiau ca sunt anumite produse, iar cand ajung acolo gasesc, de exemplu, in loc de faina si zahar, conserve de peste si condimente.

Ma incadrez destul de bine in peisaj. Deja simt cum ametesc printre rafturile pline cu diverse, cand, la un moment dat, ma trezesc in fata unei vitrine minunate, plina cu prajituri. Hmm, acum, ce sa iau… Am gasit! Ma uit prin geamul vitrinei si astept sa vina vanzatoarea, care e ocupata cu alti clienti ceva mai incolo. Intre timp, nu scap din ochi prajiturile. In sfarsit, vanzatoarea se indreapta spre mine si ii cer prajiturile.

-Puteti sa le luati din vitrina, imi spune pe un ton amabil.

“Cum sa le iau?” intreb in sinea mea. “Sunt in vitrina si pe partea asta este un geam. Nu pot sa le iau de acolo.” Vanzatoarea se indeparteaza, la fel de calma cum a venit.

Ma uit inca o data si…. vitrina nu are geamuri. “Unde e geamul? Era aici mai devreme! M-am uitat prin el.” Pret de cateva secunde raman suspendata, cu privirea in gol. “M-am uitat prin el!”

Dupa o jumatate de ora ma indrept spre casa cu niste prajituri delicioase si cu o intrebare: Cum de am vazut un geam acolo unde nu era nici unul?

Uneori, sa faci ceva e mai usor decat iti imaginezi. Uneori, ce vrei e mai aproape de tine decat pare. Si ce te opreste sa mergi mai departe e faptul ca vezi niste bariere care nu exista decat in mintea ta. Asta nu inseamna ca nu sunt “solide”. Pentru cel care vede bariera, sau geamul, acesta este real. In lumea lui, care e ceea ce conteaza pana la urma, credinta ca acolo e un obstacol face ca acesta sa devina real.

“There is no spoon” e o replica din filmul Matrix. Din bogatia de semnificatii a acestor cuvinte, culeg una: cand iti schimbi credintele, realitatea construita pe aceste credinte se schimba exact asa cum lingura din Matrix se indoaie neverosimil de gratios sub ochii tai. Nu exista bariere decat in masura in care tu crezi ca ele exista. Atat de important e ceea ce credem, ceea ce lasam sa intre si sa se aseze in mintea noastra.

Nu toate vitrinele au geamuri si nu tot ceea ce pare a fi intr-un anumit fel e chiar asa. Uneori e mult mai frumos. Si tot ce trebuie sa faci este sa te apropii mai mult, sa te uiti pe bune si sa intinzi mana.

Doar atat.

Cu drag,

Magda

 

Facebooktwittermail

Follow
Facebooktwitterrss

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *