Cuvinte

Cand cuvintele poarta in ele adevarul pe care il simti in toata fiinta, atunci inima ta vorbeste inimii mele.
Cuvintele acelea poarta in ele vibratia adevarului si a iubirii.
Nu te mira ca se face tacere in timp si dupa ce vorbesti.
Este pentru ca vreau mai mult si pentru ca in urma ta ramane o energie de care nu ma satur.
Ceea ce ai de spus are valoare pentru mine, indiferent ca iti raspund sau nu.
Si cand vom fi ramas fara cuvinte, inima mea te va asculta in continuare si va dansa pe muzica pe care Universul a pregatit-o sufletelor care au curajul sa se regaseasca.

Facebooktwittermail

Follow
Facebooktwitterrss

Zece definitii ale iubirii – “nu”

Exista o convingere adanc inradacinata in unii dintre noi, cum ca daca iubesti pe cineva trebuie sa-i spui mereu “da”, sa faci ce-ti cere, sa aprobi neconditionat.

Asa cum aveam sa constat, e o convingere foarte paguboasa si in primul rand, falsa. Cel mai usor te invata asta copiii, prin faptul ca ei testeaza constant limitele. Atunci cand spui unui copil “nu”, il iubesti si il ghidezi in acelasi timp. Prima data, a doua oara, a treia oara si inca dupa aceea, simti vinovatie pentru acest “nu”. Este normal. Incetul cu incetul te imunizezi fata de aceasta emotie si incepi sa le spui odraslelor “nu” cu usurinta si cu inima impacata. Nu, nu ai voie sa stai la calculator toata ziua, nu poti sa mananci toate dulciurile din casa odata si nici sa iesi cu parul ud afara la 5 grade. Si, la un alt nivel, nu astepta ca altii sa-ti mentina buna-dispozitie si sa-ti poarte bataliile. Sunt in spatele tau si te sprijin, insa tu, copile, esti cel care isi are de invatat propriile lectii, asa cum eu le am de invatat pe ale mele.

Este extraordinara puterea lui “nu”, atata timp cat nu il spui doar de dragul de a-l spune si atata timp cat nu urmaresti prin asta sa atragi atentia asupra ta. “Nu” are sens atunci cand in ultima instanta inseamna “da” catre ceva superior, un principiu, o valoare pe care ai ales-o sa te ghideze in viata. De exemplu, alegi sa nu mai investesti intr-o relatie care te impiedica sa evoluezi. Spui “nu” relatiei asa cum era pana acum, ceea ce inseamna ca spui “da” evolutiei tale. Alegi sa nu mai compensezi cu energia ta deprimarea, neputinta si negativismul celui de langa tine. Spui “nu” poluarii emotionale, ceea ce inseamna ca spui “da” sanatatii tale.

“Nu” e o lectie importanta pentru cei deschisi catre conexiuni profunde cu semenii lor si cu lumea spirituala. Sa fii deschis e o binecuvantare dar si o capcana, pentru ca esti expus nu doar la ce e frumos, ci si la “bubele, mucegaiurile si noroiul” pe care unii ti le daruiesc, constient sau nu. Autoarea Brene Brown povesteste ca a te inchide nu reprezinta o solutie, pentru ca nu poti sa faci o inchidere selectiva. Adica nu poti sa elimini sau sa amortesti in mod selectiv emotiile negative fara a le elimina sau amorti si pe cele pozitive. Si atunci care e solutia?

O solutie este sa te vulnerabilizezi in mod constient, sa te deschizi cu discernamant pentru a primi si a te lasa vazut. Adica sa faci toate astea in anumite momente si cu anumite grade de intensitate.

Sunt doi pasi principali in acest proces:

Primul pas e sa devii constient de ceea ce “ti se ofera”. Ia-ti atat timp cat ai nevoie sa-ti dai seama. Oamenii care sunt deschisi, empatii, au nevoie de mai mult timp pentru analiza. Capacitatea de a-i simti pe ceilalti te poate atrage in valtoarea unor emotii si trairi care nu sunt ale tale. Partea importanta aici e “nu sunt ale tale”.

Al doilea pas: Daca iti face bine, primesti. Daca nu, spune “nu”. In astfel de situatii, pana vei fi capabil sa faci “frumuseti si versuri noi” din ceea ce primesti, protejeaza-ti inima . Nu e musai sa inveti prin suferinta sau, altfel spus, cateodata lectia pe care o ai de invatat dintr-o situatie care se repeta este pur si simplu sa spui “nu”. Nu oricine poate sa-l contina pe celalalt si sa ramana el/ea insasi. E nevoie de timp si practica pentru asta…si de o anumita disponibilitate a sufletului de a creste.

“Nu” face parte din iubire si este una din portile catre libertate. Cand intorci spatele minciunilor, simti cum viata se trezeste in tine. De multe ori adevarul este incomod, chiar dureros, dar e de nepretuit. E ca si cum te-ai intalni cu Dumnezeu si te-ar intreba cine esti. “Sunt asta, asta si asta. Asta sunt si asta am facut. Departe de perfecta si totusi adevarata. Acum stii cine sunt si de unde sa ma iei. Aici, in acest loc, care reprezinta ceea ce stiu si inteleg despre mine, pot sa ma intalnesc cu Tine.” Incepi sa simti gustul libertatii?

Invata sa spui “nu” tocmai pentru ca-ti pasa de tine si pentru ca iti plac oamenii. Si daca asta ii face furiosi pe unii dintre ei, aminteste-ti vorbele poetei Nayyrah Waheed, despre momentul in care libertatea ta devine mai importanta decat furia lor. Spune “nu” daca asta inseamna sa spui “da” inimii tale.

Cu drag,

Magda

 

Facebooktwittermail

Follow
Facebooktwitterrss